Ahogy azzal a legtöbben már tisztában vagyunk, a ragadozó növények termesztéséhez leggyakrabban használt ültetőközeg a tőzeg. Gyakran keverjük különféle anyagokkal mint pl. a kvarchomok, perlit, fakéreg stb, de az esetek túlnyomó többségében a táptalaj legnagyobb százalékát a tőzeg teszi ki.

DE MIÉRT? 

A tőzegben alapvetően igen kevés tápanyag található, és mivel növényeink érzékenyek a tápelemek magas koncentrációjára, ezért kiváló számukra ez az anyag.

A tőzeg rendkívül jó nedvszívó és nedvesség megtartó tulajdonságokkal rendelkezik, ami biztosítja a növények számára az optimális feltételeket. Megvédi a gyökereket a kiszáradástól és hozzájárul a megfelelő páratartalom jelenlétéhez is.

Laza szerkezetű, ezáltal a gyökerek könnyebben fejlődnek és a levegő számára is jobban átjárható a talaj.

A ragadozó növények természetes élőhelyei többnyire lápos területek, ahol jellemző a tőzegesedés folymata.

EGYÁLTALÁN MI AZ A TŐZEG? 

A tőzeg olyan helyeken alakul ki, melyekre az állandó vízborítás jellemző. Ennek következtében levegőtlen viszonyok uralkodnak, így a lehullott növényi részek nem, vagy csak igen kis részben képesek elbomlani. Ezek jellemzően különféle sás, nád, káka, valamint tőzegmoha fajok maradványai, melyek az évek alatt egymásra rétegződnek és így hosszú idő alatt kialakítják a tőzegtalajt.

A ragadozó növények számára elsősorban a mohatőzeg talajok javasoltak. Nevéből következtethetünk, hogy kitermelésének helyén nagyszámban előfordulnak különféle tőzegmoha fajok, melyek aztán az állandó víz jelenlétében nem képesek megfelelően lebomlani, így kialakul a mohatőzeg. Kémhatásuk erősen savas és nagyon kevés asványi részt tartalmaznak.

A tőzeget használata előtt mindenképpen öntsük le vízzel, hogy megszívhassa magát. Ellenkező esetben a száraz felületű tőzeg víztaszító tulajdonsággal bír és alkalmatlan lesz a növények számára. Hideg vízben nyomkodjuk meg a tőzeget, így segítjük a vízfelszívásban. Forró víz esetén közbelépésünk nélkül is könnyedén megtörténik a felszívás. Miután kihűlt, tegyük cserépbe és már ültethetjük is bele a növényeket.

Figyelem! Csapvizet ne használjunk, csak eső vagy desztillált vizet!

A talajkeverék további alkotóiról 
ITT
olvashatsz.

Sikerekben gazdag termesztést kívánok!