Amint növényed virágot hozott, elkezdhetsz azon gondolkodni, miként gyűjtsd össze a magokat. A ragadozó növény magok begyűjtése könnyebb feladat, mint azt először gondolnád.  Néhány fontos dolgot azonban mindenképpen tudnod kell előtte. Ezek egyike, hogy felismerd, mikor kell a őket begyűjteni, és hogyan tedd ezt a legeredményesebben.

Nem nehéz észrevenni, mikor  ezek a különleges növények virágoznak. Sok fajnak, mint a Vénusz légycsapóknak és a harmatfüveknek is, viráguk egy hosszú virágkocsány végén fejlődik ki. Érdemes kiderítenünk, hogy növényünk vajon képes önbeporzásra vagy sem. Az önbeporzó növényeknél ugyanis sokkal könnyebb dolgunk van, mivel nem kell aggódnunk, hogy nem tudjuk eldönteni az adott egyed hím, vagy nő nemű. Amikor az a célunk, hogy begyűjtsük a magokat, érdemes fokozott figyelmet fordítani a növény virágzás alatti egészségi állapotára. Nem szeretnénk ugyanis elveszíteni ezeket a szaporító képleteket még a beérésük előtt.

A betakarítási idő meghatározása talán a legfontosabb feladat. Amennyiben túl korán vágjuk le a virágtartó kocsányt,  nem lesznek életképesek a magok, de ha túl sokáig várunk vele, a magköpeny felhasadhat. Vénusz légycsapók és harmatfüvek esetében, amikor a virágot tartó szár, és a virág is száradni kezd (ilyenkor általában feketés-sötétbarnás színűvé válik) késznek kell lennünk, hogy begyűjtsük a magokat.

A legtöbb ragadozó növény magját könnyű begyűjteni. Vágjuk le a virágtartó szárat a tövénél, majd tartsuk fejjel lefelé egy kis tálka fölé és óvatos mozdulatokkal rázzuk meg, hogy az apró magok kiessenek. Amikor már nincs szükség rázásra mert anélkül is kiesnek, az azt jelenti, hogy teljesen beértek a magok. Ebben az esetben akár azonnal el is kezdhetjük a csíráztatási folyamatot.

Sikerekben gazdag termesztést kívánok!