Sajnos nincs mindenkinek lehetősége kihelyezni a növényeket egy teraszra, erkélyre, vagy az udvarba, pedig számukra ez lenne a legjobb megoldás a tavaszi és nyári időszakokban. Mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik a 4 fal között szeretnének ragadozó növényeket nevelni? Érdemes egy ilyen vállalkozásba kezdeniük vagy sem?

Gondolkozzunk el kicsit… mi lehet az oka annak, hogy léteznek pl. olyan jégpályák, melyek akár egész évben működhetnek? Igen általában fedett épületben találhatóak, és folyamatosan hűtik a felületüket. Nem értek különösebben a jégpályák működtetéséhez, de ennyi biztos! Azt akarom ezzel mondani, hogyha képesek vagyunk megteremteni azokat a feltételeket, melyek szükségesek a növények számára, ahogy a hideg a jég számára, akkor nem ütközhetünk nagy problémákba.

Az egyik elsődleges tényező a napfény mennyisége. Általánosságban véve a legtöbb ragadozó növényfaj napfény kedvelő. Itt vannak például a kürtvirágok vagy a vénusz légycsapók, melyek a közvetlen napfényben gyönyörű pirosas színű leveleket képesek növeszteni. Első lépésben tehát érdemes megoldani, hogy megfelelő helyre tegyük a növényeket. Ez egy zárt lakásban általában valamelyik ablakpárkányt fogja jelenteni. Vegyük azonban figyelembe, hogy a nap nem mindig azonos magasságban jár, és más szögben éri az ablakot, már ha egyáltalán éri. A keleti illetve dél-keleti ablakok megfelelőek lehetnek. Miért nem a déli? A nyári időszakban általában olyan magasan jár a nap az égbolton, hogy nagy valószínűséggel nem fog besütni egy déli ablakon. Esetleg a nyugati oldalt is kipróbálhatjuk, de vigyázzunk, nehogy megégesse a növények levelét a délutáni tűző nap. Az ablaküvegen keresztül a napsugarak felerősödnek és fokozottan veszélyesek lehetnek.

Vannak olyan növények, melyeket a téli időszakban hűvös helyre kell tennünk, mivel ekkor veszi kezdetét a nyugalmi periódus. Ilyenkor érdemes egy olyan helységbe átvinni őket, ahol állandóan 1 és 10°C között van a hőmérséklet. Alkalmas lehet erre egy régi dupla nyílászárós ablak, ahol a két üveg közé tehetjük a növényeket, vagy egy kis ablakkal ellátott pince, esetleg spájz, ahol nincs fűtés. Egy másik jó megoldás, ha erre az időszakra a hűtőbe helyezzük a növényeket. Ilyenkor a nedvkeringésük lelassul, és mint egy barlangjába húzódott medve, téli álmot alszanak, majd tavasszal ismét életerős hajtásokat hoznak.

A trópusi fajok esetében nem kell teleltetésen gondolkodnunk, viszont nem biztos, hogy elegendő lesz az ablakon beérkező fény mennyisége. Ilyenkor érdemes valamilyen kiegészítő megvilágításról gondoskodni. Ez pedig ne egy hagyományos izzóval ellátott éjjeli vagy íróasztali lámpa legyen, mert az semmilyen tulajdonságában nem alkalmas növények számára. Vásároljunk inkább speciális növények számára gyártott fénycsöveket, vagy a ledes fényforrások között is sok alkalmasat találhatunk. Ezek a természetes fénnyel együtt már bőven elegendő mennyiségű és minőségű fényt nyújtanak növényeink számára. (A világításról szóló ingyenes tananyaghoz a 
FŐOLDALON
lévő felugró ablakon keresztül juthatsz hozzá)

A szobában tartott növényeknél gyakran kritikus tényező a nem megfelelő szellőzés. Ügyeljnk rá, hogy naponta többször szellőztessünk, ne tegyük a növényeinket sűrűn egymás mellé, ne toljuk be őket egy polc legbelső sarkába, ahol nincs semmi légmozgás és ne fedjük be őket teljesen (gondolok itt pl. üvegbúra, akvárium). A légmozgás hiánya penészgombák szaporodását idézheti elő, melyek előszeretettel telepszenek meg a talaj felületén, majd később a növényekre is átterjedhetnek. Érdemes lehet egy kis méretű ventillátort beszerezni, melyet, ha naponta többször üzemeltetünk kisebb időközökre, szintén biztosítani a tudjuk vele a levegő mozgását.

Az optimális páratartalmat a növények cserepe alá helyezett nagyobb méretű tálcába öntött desztillált vízzel könnyedén megvalósíthatjuk.