“Amíg a baj kicsi, nehéz észrevenni, de könnyű gyógytani. Amikor a baj nagy, könnyű észrevenni, de nehéz gyógyítani.”

/Macchiavelli/

Felelőtlenség lenne azt gondolni, hogy ezek a növények immunisak olyan betegségekre, és ellenállóak olyan kártevőkkel, kórokozókkal szemben, melyekre más növények fogékonyak. Húsevő természetük ellenére azonban ugyanúgy áldozatául eshetnek különféle betegségeknek, és fertőzéseknek mint egy teljesen átlagos szobanövény. Tanuld meg felismerni az árulkodó jeleket, és képes leszel növényedet hosszú időn keresztül egészséges állapotban tartani.

 

 

Szklerotínia(fehérpenész):

Bármelyik ragadozó növény szenvedhet a szklerotíniától, de a korsónövények (pl.:kancsókák, kürtvirágok) talán a leghajlamosabbak erre.  A szklerotínia a gyökereknél kezd fertőzni, majd lassan halad felfelé a növényen, míg az teljesen el nem színeződik.  A növények egyedi és változatos színei miatt, hiba lenne azt mondani, hogy egyszerűen szürke vagy barna árnyalatúvá változnak.  Egy sötét piros növény például halvány rózsaszínre is válthat. A szklerotínia egy másik tünete alakbeli változást is okozhat. A levelek ilyenkor úgy néznek ki, mintha elhervadtak volna és általában a föld irányába hajlanak.  Amikor növényünk már elszíneződött, az arra utal, hogy a fertőzés túlságosan előrehaladott állapotban van.  Ilyenkor érdemes megmentenünk a még egészséges növényi részt. Vegyük ki a talajból, áztassuk be desztillált vízbe kb. fél órára, és ültessük új, kórokozóktól mentes táptalajba.

Botritisz(szürkepenész):

A húsevő növények hajlamosak a penészedésre, mivel folyamatosan nedves és páradús környezetben élnek. A botritisz egy olyan szürkepenész, amely általában tavasszal és az esős hónapok alkalmával  előszeretettel támadja meg a Vénusz légycsapókat és a Sarracenia(kürtvirág) fajokat. A penészt könnyedén észrevehetjük, mivel általában befedi a növény leveleit és szárát. Fertőzés esetén el kell távolítanunk a károsított leveleket és a növény azon részeit, melyek a fertőzött területen vannak. Az elöregedett virágszirmoktól is érdemes megszabadulnunk, nehogy beleessenek a növény tőlevélrózsájába vagy a talajfelszínre, ezzel elősegítve a botritisz terjedését.

Foltbetegségek:

A ragadozó növények foltbetegségeit viszonylag könnyen felismerhetjük. Ilyenkor a levél felületén apró elszíneződott pontokat figyelhetünk meg. Amikor észrevesszük ezeket, azonnal kezdjünk el foglalkozni velük, ne várjuk meg, hogy legyengítse a növényeket. A Vénusz légycsapók a fekete foltosodásra hajlamosak, míg a Nepenthes fajok (kancsókák) gyakran rozsda színű pöttyökkel tarkítottak. A foltosodás nagyon sokszínű lehet. Mindenképpen távolítsuk el a beteg leveleket a növényről, majd a többi egészséges részt próbáljuk meg gombaölő szerrel kezelni.