Előző cikkeim egyikében említettem, hogy a ragadozó növények táptalajának legnagyobb százalékát a tőzeg teszi ki, majd részleteztem miért is fontos ez az alkotó. Ez a cikk itt található: 

IDE KATTINTS

Na, de akkor mi alkotja a talaj kisebbik részét? Mik azok az alkotók, melyekkel általában a mohatőzeget keverjük és miért?

A válasz egyszerű: A ragadozó növények kedvelik és igénylik a levegős, laza szerkezetű talajokat. Gyökerük a megfelelő talaj mellett erősebb, egészségesebb lesz, mélyebbre tud hatolni a talajszemcsék között, és ebből adódóan a talaj fölötti növényi részek is szebb képet mutatnak. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy amikor a talaj szárazabbá válik, bizonyos anyagok képesek vizet szolgáltatni a növények számára.

 Ilyen talajjavító anyag pl. a PERLIT

A kertészetekben kapható perlit általában apró, fehér színű, porózus kőzetre hasonlító képződmény. A legtöbb helyen igen olcsón hozzálehet jutni, és a virágföldekhez hasonlóan többféle kiszerelésben kapható. De mi ez az anyag pontosan?

Tulajdonképpen egy magas víztartalmú, vulkanikus kőzet, a riolit egy változata. A kertészeti perlit előállítási folyamatába alatt megőrlik, majd igen magas hőmérsékletre hevítik, melynek következtében a benne található víz elpárolog. Így kapjuk ezeket az apró, megduzzadt kőtörmelékekhez hasonló amorf szemcséket.

A növénytermesztésen kívül előszeretettel használják az építőiparban is, rendkívül jó szigetelő, hőtartó képessége miatt.

Gyakran előkerül a kvarchomok is, mint talajjavító alkotó. Mit érdemes tudni róla?

A kvarchomok legfőbb alkotója nem más, mint a természetben is megtalálható ásványi kvarc, a szilícium-dioxid. Kvarctartalma a közönséges bányahomoknál jóval magasabb, ezért keményebb is annál. Ez a legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány a Földön, mely fontos szerepet játszik az üveggyártás területén is, ugyanis az üveg egyik fontos alkotója.

Esetünkben a kvarchomok szerepe igazából a perlittel általában azonos, viszont figyeljünk oda, hogy a mészmentes változatot vásároljuk. A mész ugyanis erősen lúgos kémahatásából adódóan kedvezőtlenül befolyásolja savanyú talajt kedvelő növényeink fejlődését. Akvarisztikákban is gyakran lehet ilyet kapni.

Mi a helyzet a tőzegmohával?

Sok helyen az egyik legkiválóbb alkotóként emlegetik, hiszen a ragadozó növények természetes élőhelyén található talaj is tulajdonképpen ezen növények maradványaiból épül fel (legalább is az esetek többségében). Gyakran olvashatunk róluk, mint Sphagnum mohákról.

Mi az a Sphagnum moha?

Ez maga a tőzegmoha, illetve a tőzegmohák nemzetségének latin elnevezése, mely a Sphagnaceae családban található. Mintegy 380 faját tartják nyilván, melyekből hazánkban is megtalálható néhány.

A tőzegmohák rendkívül jó nedvtartóképességgel rendelkeznek. Saját tömegük mintegy tízszeresét képesek vízből fölvenni. Mivel a növény vízleadása fokozatosan, kis adagokban történik, nagyon jól képes biztosítani az ültetőközeg nedvesen tartását. Szerkezetjavító, talajlazító hatású és a táptalaj kémhatását a növényeinknek kedvező, savas irányba tolja el.

Vermikulit? Az meg mi a fene?

Egy természetes eredetű szilikát ásvány, melynek kertészetben kapható változatának előállítása nagyon hasonló a perlit előállítási folyamatához. Magas hőmérsékleten duzzasztják, ennek következtében egy porózus anyag jön létre. Jó vízfelvevő képességgel bír, funkciójában megegyezik a perlittel. Alkotói között szerepel a kalcium, magnézium és a kálium is. Gombatermesztésben is gyakran használják.

 A habkövet is megemlítik párszor. Mit kell tudni róla?

Horzsakőként is szokták emlegetni. Ez igazából a trachit nevű kristályos porfiros kőzet üreges változata. Vulkáni eredetű anyag, melyet keletkezésekor a kihűlési fázisban gázok és gőzök jártak át, így kialakítva lukacsos szerkezetét. Ennek a szerkezetnek köszönhetően akár a víz felszínén is képes fennmaradni.