Minden termesztőnél eljön a pillanat, amikor a felnevelt növények szétültetése szükségessé válik. Húsevő növények esetében nagyon gyakori a tőosztásos szaporítás, melynek során az utódokat eltávolítjuk az anyanövény mellől és külön cserepekbe helyezzük őket. Leggyakrabban talán a harmatfüveknél van szükség a tőosztásra, mivel igen gyorsan szoporodnak.

Első lépésben vizsgáljuk meg a növényt. Nézzük meg az elkülönült növénykék méretét, és számát. Nagyon apró egyedek esetén még nem indokolt a tőosztás, érdemes addig várni, míg jobban megerősödnek. Ez később az átültetést is megkönnyíti.

Válasszuk ki a megfelelő táptalajt. Ez legtöbb esetben a már jól megszokott mohatőzeg, vagy tőzeg és kvarchomok 1:1 arányú keveréke. A harmatfüvek átültetésénél én Novobalt mohatőzeget használtam. A zsákból kivett mohatőzeg annyira száraz, hogy ha vizet öntünk rá, az felemelkedik a folyadék felszínére. Ebből a tulajdonságból adódóan, a beleültetett növények nem lennének képesek hozzájutni a vízhez és napokon belül kiszáradnának. Fontos tehát, hogy desztillált, eső, esetleg ioncserélt vízzel összekeverjük és alaposan megnyomkodjuk benne. Hasznos lehet az is, ha forralt vízzel keverjük a táptalajt, így ugyanis megelőzhetjük az esetleges kártevők elszaporodását. Ha ezzel készen vagyunk, terítsük el a forró “földet” egy tálcán, vagy egy fólián, a gyorsabb kihűlés érdekében.

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a táptalaj elérte a megfelelő ( legalább langyos) hőmérsékletet, elkezdhetjük a növényeket óvatosan kiszabadítani a cserepekből. Az óvatosság tényleg fontos! Vigyáznunk kell, nehogy megsértsük a gyökereket. A cserepek oldalát megütögetve, finoman megnyomkodva segíthetjük a könnyebb kiemelést. A kis növényeket lassan, finom mozdulatokkal távolítsuk el az anyanövény mellől. Ne erőltessük, ne rángassuk őket, mert könnyen elszakadhatnak. A gyökereken maradt föld egy részét ne távolítsuk el, ezzel is biztosítjuk a kicsik védelmét.

Amennyiben az elhasznált talajban kártevőket észlelünk, vagy a növények gyökerein penész szerű képződményeket találunk, érdemes a növényeket a számukra megfelelő vízben rövid időre áztatni.

Most már csak a beültetés van hátra. Válasszunk megfelelő méretű cserepeket, melyekben kényelmesen elférnek a növények. Helyezzük a táptalajt a cserépbe és fúrjunk kisebb-nagyobb lyukakat, akár egy ceruzával, vagy bármilyen erre alkalmas eszközzel. Végül helyezzük bele a növények gyökerét, majd szórjunk rá földet. Figyeljünk, ne tömörítsuk nagyon a talajt!

Utolsó lépésként, vágjuk le a már elszáradt, elöregedett leveleket a növényekről. (Ezt a műveletet tulajdonképpen az átültetés bármelyik periódusában elvégezhetjük.)

Sok sikert kívánok!