Bár a legtöbb húsevő növényfajt könnyebb tőosztással szaporítani, a türelmesebb termesztők megpróbálkozhatnak a magról történő szaporítással is. A sikeresen csíráztatott magokból sokkal több növényt is nevelhetünk , mint amit egy kora tavaszi tőosztás eredményeként kaphatunk. 

Legkönnyebben csíráztatható magvakkal a harmatfű fajok rendelkeznek, így  a kevés tapasztalattal és háttérismerettel rendelkező termesztők is sikereket érhetnek el velük. Éppen ezért a továbbiakban ezt a folyamatot fogom bemutatni.

 

A trópusi és szubtrópusi harmatfűmagok csírázása általában 1 és 6 hét alatt mindenkinél bekövetkezik. Ezek azok a fajok, melyeket teleltetés nélkül, egész évben nevelhetünk egy világos ablakpárkányon, polcon, vagy bármely alkalmas helyen. Az általam vetett magok többsége 2-3 hét alatt szinte minden alkalomma kicsírázott. Egyedül a gumós harmatfüvek (pl. D. zonaria, D. erythrohiza) csírázási ideje nem tartozik ebbe a peridódusba. Esetükben ez a folyamat több évet is igénybe vehet. 

A csíráztatáshoz kiválóan alkalmas bármilyen műanyag cserép, de egy szélesebb szájú üdítős flakon kupakja is megfelelő lehet. A kupakos módszernél gyakrabban kell figyelni a táptalajt, nehogy kiszáradjon. Valamely erre alkalmas kiegészítő fényforrás biztosítása szintén erősen ajánlott, mivel a magok csak kellő fénymennyiség megléte esetén csíráznak. Ebben az időszakban a napi 16 órás megvilágítás az optimális . Csíráztató közegnek választhatjuk a jól bevált mohatőzeget, de használhatunk hosszúszálú szárított, vagy élő tőzegmohát is, esetleg tőzeg és kvarchomok 1:1 arányú keverékét. A cserepek alatt folyamatosan legyen egy tálca desztillált, vagy esővíz. Figyeljünk a szellőzésre, mert az apró csírák fejlődését könnyen visszafoghatja az elszaporodó penész. A 20°C és 30°C közötti hőmérséklet ideális a sikeres csírázáshoz.

Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a cserepeket, majd helyezzük bele az általunk kiválasztott tápközeget. Hagyjuk lazán, ne tömörítsük a talajt. A rendkívül apró, általában fekete színű magokat érdemes egy fehér lapra helyezni, így jól láthatóvá válnak. Ha előtte a lapot félbe hajtjuk, a törés mentén szépen sorba rendeződnek a magok, így egy fogpiszkáló, vagy egy ceruza segítségével könnyedén a talaj felületére szórhatjuk őket. A magokat nem kell a táptalajba nyomkodni. Bár nem könnyű, próbáljunk közöttük legalább 1cm-es távolságot biztosítani, így elősegíthetjük a növénykék könnyebb fejlődését. Amennyiben ez nem sikerül, később az apró növényeket egy csipesz segítségével is áthelyezhetjük.

A magasabb páratartalom biztosítása érdekében akár üvegbúrával, vagy befőttes üveggel is fedhetjük a csírákat, ezzel azonban megnöveljük a penészgombák megjelenésének esélyét is. 

Előfordul, hogy nem minden mag csírázik egyazon időben, némelyek akár 1-2 hetet is késnetnek. Főként azoknál a magoknál fordul ilyen elő, amik kissé mélyebbre, apró gödrökbe, repedésekbe pottyantak az elszóráskor. A 2. hét elteltével, egy nagyító segítségével már felfedezhetünk a talajfelszínen apró zöld pontokat, melyekből rövid időn belül szemmel is látható növények fejlődnek. Ez pedig csodálatos érzés, hiszen egy új élet kibontakozását követhetjük figyelemmel, melyben mi is igen nagy szerepet vállaltunk. 

Sikeres termesztést és sok türelmet kívánok!