Előző alkalommal megismerhettük a hízókák virágainak felépítését, és megtudhattuk hol helyezkednek el a szaporodásért felelős szerveik. Most elérkeztünk oda, hogy magával a megporzási folyamattal is foglalkozzunk. A cikk első részének elolvasásához kattints IDE.

A virágok kb. 4-től 10 napig nyitott állapotban vannak és termékenyíthetőek. Hűvösebb hőmérséklet esetén akár tovább is életképesek, ezért nem feltétlen érdemes a legelső napon megrohamoznunk őket. A pollenszemek egy apró résen keresztül távoznak a portokokból, melyekben természetes úton fejlődnek ki és érnek meg. Érdemes a megporzást a virág nyílását követő második vagy harmadik napon végezni.

Ajánlott erre a célra egy hegyes és/vagy éles eszközt használni, így könnyebben kiszabadíthatjuk a polleneket. Egy fogpiszkáló vagy egy tű is alkalmas lehet erre a feladatra. Én egy fogpiszkálót festettem feketére, ezzel szoktam elvégezni az megporzást. Amint azt az előző részben említettem, a pártát (sziromlevelek összessége) érdemes két részre osztani és eltávolítani az alsó sziromleveleket, hogy könnyebben hozzáférhessünk a portokokhoz.

A megporzásnak egy egyszerű módja, ha egyik kezünkkel finoman megfogjuk és megtartjuk a virágszirmokat, míg a másik kezünkkel a fogpiszkálóval benyúlunk a bibe megnyúlt ága mögé és begyűjtjük a virágport. A pollenszemeket óvatosan helyezzük el a bibe csúcsára és finom mozdulatokkal oszlassuk el rajta. Ezt a folyamatot elegendő egyszer elvégezni. Nem szerencsés sokat matatni a virágban, nehogy kárt tegyünk benne.

Ha a megporzás sikerrel járt, akkor a párta néhány nap múlva elszárad és leesik. Ezt követően a magház kerek golyószerű formát ölt. A magok éréséhez kb. 1-2 hónap szükséges. A betakarítást érdemes akkor elkezdeni, amikor a virágtartó szár, illetve a toktermés megbarnul. Nem ajánlott túl sokáig várni a betakarítással, ugyanis a barnulást követően a toktermés felnyílik és a magok kihullanak belőle.

Jó kísérletezést, és sikeres termesztést kívánok!